onsdag den 15. april 2015

Berlin Halvmaraton 2015

Mit første store byløb...
Søndag den 29. marts stod 23.745 løbere bag startlinien på Karl Marx Allee i Berlin, klar til at løbe 21,0975 km. Dette er en beskrivelse af løbet og arrangementet omkring det.

Vi ankom til Berlin fredag aften og tog ud til løbsmessen i den gamle Tempelhof lufthavn lørdag formiddag i håb om at undgå den værste kø ved udlevering af startnumre. Med vanlig tysk grundighed, havde jeg fået tilsendt papirer med adgangskort til messen og besked på at have billedID med. Løbsmessen er stor og der er stort set alt, hvad hjertet begærer af løbegrej (og inliner-grej, for Berlin Halvmaraton har også en rute for inliners). Det eneste, jeg savnede, var Nike, men når løbet sponseres af Adidas, må konkurrenten glimre med sit fravær.

Allerede i hal 2 kunne vi se en lang kø, og ganske rigtigt, det var køen til udlevering af numrene (senere på dagen var den dog væsentligt længere!). Det tog en halv times tid at komme frem til skranken, hvor vi fik udleveret en pose med et par vareprøver og løbsoversigt, sammen med startnummer, chip og et festival-armbånd, som ville give adgang til startområdet søndag og derfor først måtte fjernes efter løbet. (Der var dog ingen, som kontrollerede det søndag.) Jeg hentede min finisher T-shirt og var nu klar til at drysse rundt på messen og se, om der var et behov eller to, jeg ikke havde dækket.

Lidt blev det til: Magneter til at sætte løbsnummeret fast på trøjen med i stedet for sikkerhedsnåle (måske ikke strengt nødvendigt, men alligevel lidt smart) og en Camelbak, så jeg kan have væske med på de lange ture, i stedet for et bælte med fire små, irriterende vandflasker i. Den er til gengæld allerede uundværlig:-) (Mere om den en anden dag.)

Vi spiste pasta (naturligvis) derude og kørte ind til byen, hvor bl.a. Nike Store ved Hakescher Markt blev aflagt et besøg - jeg havde ingen kompressionsstrømper, som kunne matche mit løbetøj søndag. Tilbage i lejligheden stod menuen på Mortens hjemmelavede lasagne, mere vand og en enkelt alkoholfri øl til aftensmaden, efter der var kommet styr på tøjet til løbet søndag formiddag.


Vejret var svært at bedømme, det var koldt og blæsende, og de havde lovet regn... Derfor blev det ikke en tur i shorts og T-shirt, men med capris og en tynd langærmet indenunder T-shirten. Det skulle vise sig at være en fejl...

Søndag morgen var Malene og jeg tidligt oppe. Om natten var vi gået over til sommertid, så for at være på den sikre side, havde vi et analogt vækkeur med, hvis nu det glippede med telefonerne som (måske) stillede uret automatisk. Et hurtigt bad og morgenmad, en tyk trøje udenover løbetøjet - og et regnslag, for naturligvis småregnede det allerede. Jeg havde en pose med proviant til ventetiden inden løbet. Vi tog afsted i meget god tid, så vi var sikre på, vi havde tid til toiletbesøg inden start kl. 10.

Jeg spiste godt den morgen for at have energi nok: En lille portion yoghurt med müesli, to bananer, en energibar, ½ liter energidrik og ½ liter sportsdrik. Vi tog toget til Alexanderplatz og gik ca. en km til startområdet, hvor der næsten var flere hjælpere end løbere, da vi ankom. Vi fik udleveret et gult Adidas regnslag, men måtte alligevel krybe i ly i et af teltene, fordi det stod ned i stænger! (Det var "medaljegraveringsteltet", hvor vi til at starte med stod helt ude på kanten, og nærmest kun havde hovedet i tørvejr, men eftersom de først ville få travlt efter løbet, rykkede de bordet lidt ind, så vi kunne sidde der og vente. Vi fik nærmest en vejviser-funktion, fordi alle kom hen til "vores" telt og spurgte om vej til nummerudleveringen, om vi havde sikkerhedsnåle, og vejen til bagageindleveringen. En japaner, som stod ved siden af og klædte om, viste beredvilligt sit ur til alle, som stillede et spørgsmål, men ingen af dem spurgte, hvad klokken var... :-D


Det gule Adidas-regnslag - og beviset på, at jeg faktisk har haft Adidas på:-)

Starten nærmede sig, og Malene og jeg skiltes, da vi skulle starte i hver sin startblok. Forinden havde vi aftalt at mødes igen ved lygtepæl nr. 24 efter løbet, hvilket skulle vise sig at være meget praktisk, for der var andre løbere end os! Jeg havde godt med energi i lommen og vand i bæltet - og min lille medløber, som også blev foreviget inden løbet med Fernsehturm i baggrunden. 


Vi stod LÆÆÆNGE i startblokken. Der blev spillet musik, men det var tydeligt, at inline- og eliteløberne ikke kom afsted til tiden. Der var problemer med tidstagningen, så selvfølgelig var de nødt til at vente på, at det hele virkede. Der blev spillet en tysk slager, som det var tydeligt, at alle tyskere kunne synge med på, Helene Fischers "Atemlos durch die Nacht", som i munden på et par tyske damer, +50 blev til "Atemlos durch de Stadt" i stedet - hvorpå vi sammen grinede af, at det nok blev meget sandt om lidt, når vi kom afsted. 

Vi løb igennem start og ud i en infernalsk larm af heppende tilskuere, bands på olietønder, cheerleadere og hundredevis af løbere, som løb lige der, hvor jeg ville løbe. Der var trængsel, og de første kilometer var det et zigzag-løb. Jeg tog hurtigt musik i ørerne, jeg løber bedst i min egen lyd. Jeg modstod fristelsen for at stoppe op og tage billeder, når jeg løb forbi alle de store seværdigheder, Berliner Dom, Brandenburger Tor og Guld-Else. Koncentration var påkrævet.

Jeg fik det hurtigt for varmt. Lige så iskoldt det havde været at stå og vente, hvor dem med bare skuldre misundte mig mit tøj, lige så varmt var det at bevæge sig gennem den fugtige by, hvor regnen måske nok var stoppet, men hvor vinden ikke var slået igennem endnu.

Morten, Boris og drengene ville stå ved 9 km, så inden da havde jeg (mens jeg løb) fået min langærmede trøje af, som jo var under den kortærmede, hvor nummeret sad fast, og løb med den i hånden, parat til at kaste den ud til dem, men desværre kunne de ikke kommer over på den aftalte side af ruten, så jeg så dem overhovedet ikke og måtte binde trøjen om livet i stedet. 

Der var kun et par enkelte strækninger, hvor vi havde modvind, men det afholdt ikke mit hår fra konstant at blæse ind i mit ansigt, fordi jeg havde glemt en hårelastik. Hvis nogen havde spurgt mig undervejs, om jeg ville klippes korthåret, havde jeg gladeligt sagt ja. 

Der var mennesker overalt! Både løbere og tilskuere, og også mange danskere, som viftede med Dannebrog. En fornøjelse, især da trætheden begyndte at melde sig. Jeg mærkede en krampe i mit højre baglår, der gik rygere på fortovet, det blæste - men efterhånden var der færre og færre kilometer til målstregen, så det var bare at bide tænderne sammen og fortsætte. Jeg ville i hvert fald ikke gå!

Mit næste holdepunkt var strækningen op mod Alexanderplatz, hvor Morten gerne skulle stå med kameraet igen. At løbe så stort et løb er lidt som at køre med det lange lys tændt i snevejr, der er tusindvis af ansigter langs ruten, men det er nærmest umuligt at skelne dem fra hinanden. Pludselig var han der! Han stod på en el-kasse, og dermed over alle de andre tilskuere. Han kunne bare ikke se mig, så jeg råbte og vinkede, men måtte løbe skråt ind foran andre løbere for at få hans opmærksomhed. Så lykkedes det, og jeg fik fornyet energi til at løbe de sidste kilometer mod målstregen. 

Jeg husker ikke, at jeg havde armene over hovedet, da jeg krydsede målstregen, men det ses på det officielle målfoto. Derefter gik man i gåsegang forbi de obligatoriske udleveringer: Medaljen (hvor jeg valgte at gå hen til en ældre dame, som jeg kunne se, hængte dem om halsen på løberne og ønskede tillykke, istedet for en mand, som bare stak medaljen i hånden på folk. Jeg ville have den fulde pakke!), plastikregnslag (så vi kunne holde varmen) vand, iste, bananer og endelig den længe ventede Erdinger øl, alkoholfri, naturligvis. ALDRIG har en øl smagt så godt:-)

Min bedste HM-tid, når jeg har løbet for mig selv, er 1:53, så jeg havde håbet på at komme under to timer. Det lykkedes ikke, der var simpelthen for tæt pakket. Min nettotid var 2:04, men jeg var glad for at være færdig og kunne strække de ømme ben. Medaljen var måske ikke helt så lækker, som man kunne ønske sig. Selve medaljen er pæn nok, men den koboltblå, snoede snor yder den ikke helt retfærdighed. Jeg ville have ønsket mig et bredt silkebånd i stedet:-)


Alt i alt er Berliner Halbmarathon en stor oplevelse. Alt fungerer med tysk grundighed ned til mindste detalje, men jeg havde en større fest, da jeg løb i Nordborg i august 2014, fordi det var nemmere at komme til at løbe i sit eget tempo, når der kun var få deltagere.


onsdag den 18. marts 2015

Jeg er snart klar...

Med fare for at lyde som et irriterende, digitalt stegetermometer vi engang havde til grillen, vil jeg påstå, at jeg snart er klar - både til Berlin Halvmaraton den 29. marts og Hamburg Marathon den 26. april. Min træning er forløbet planmæssigt, jeg har været ude på to lange ture på hhv. 30 og 32 km, to søndage i træk, og jeg har lært af de fejl, jeg gjorde undervejs.

30 km turen blev ikke målt op hjemmefra, fordi der "var noget bøvl med opmålingshjemmesiden", så jeg løb på fornemmelsen. Det var solskin, ikke ret varmt, for det blæste en pelikan, og en god del af vejen havde jeg modvind. Jeg havde gels med, men ikke vand, jeg havde endnu ikke fundet den rette løsning til, hvordan jeg skulle have det med. Det er udelukket at løbe med flasker i hænderne, det bliver jeg for træt i armene til. Egentlig en fin tur, i et fint vejr, fra Korup, ind omkring havnen, ud til Stige Ø og tilbage, over Odinsbroen og hjemad over Næsby. Da GPS'en viste 30 km, var der stadig 7 km hjem, og jeg var ved at dø af tørst. (Mindst!) Jeg ringede hjem og blev hentet:-) Jeg holdt min forventede maratonhastighed, 6 minutter pr. km. Overordnet en tilfredsstillende og lærerig tur.

Belært af den tidligere tur var jeg mere snedig med at udvælge 32 km ruten. Jeg tjekkede vejrudsigten, gråvejr og en let brise fra øst. Jeg blev derfor kørt 32 km væk hjemmefra og startede i Kerteminde, så hvis det blæste op, ville jeg have rygvind det meste af vejen. Rigeligt med gels og vand i små flasker i et væskebælte. Ruten er forholdsvis flad det meste af vejen.

Jeg var fuldt udstyret med papirlommetørklæder og druesukker, hvis det skulle knibe, men jeg havde en fin tur hjem. Jeg var nødt til at lægge en lille omvej ind for at nå op på de 32, og løb op og ned ad vores villavej for at nå helt i mål. Jeg løb hurtigere, end jeg havde forventet, 5:35 pr. km:-) Benene var fine, men de sidste fire km hjem var mine baller trætte og "brændte". (Så ved jeg, hvor der er plads til forbedring i styrkeprogrammet;-))

Den hurtige kilometertid resulterede i ny personlig rekord på 10 km (53:41) og halvmaraton (1:53:54). Den bliver ikke nem at slå i Berlin, men jeg er nødt til at prøve. Det hjælper, at jeg har en Ghost Runner funktion i mit Suunto ur, så jeg kan se, hvor langt jeg er foran en løber med hhv. 5:45 og 5:30 pr. km i gennemsnit.

Det ville være fantastisk at kunne holde samme fart i Hamburg - så ville jeg nå under 4 timer!!! Jeg er klar over, at det hele ligger i hovedet, hvis jeg kan løbe 32 km, kan jeg da også løbe 42,195! Jeg er ikke snart klar, JEG ER KLAR!!!


Dette foto er naturligvis taget af Morten Rosford Tranberg.
Som det ses, er jeg flyvende:-)



fredag den 20. februar 2015

Update uge 6 og 7

Jeg nåede 161 km i januar takket være den ekstra tur fredag. De seneste to uger har mine løb fordelt sig således:
Lørdag, dag 28: Den sidste dag i januar. 40 min let løb blev til 6,58 km, 6:15 pr. km.
Søndag, dag 29: 21,1 km let løb, de sidste 20 min stabilt. Jeg lagde langsomt ud, som jeg skulle, men halvvejs rundt på turen begyndte det at sne (meget), så jeg satte farten op på de sidste 10 km for at komme hjem i tørvejr. 6:11 pr. km.
Mandag, dag 30: 30 min let restitutionsløb, 4,32 km, 7:14 pr. km. Der lå meget sne denne dag, så jeg løb med forsigtighed, da fortovene ikke var ryddet.
Tirsdag, dag 31: 45 min fartleg med 6 sprints. Jeg opfandt en ny vinter-fartleg! MANGE havde ikke ryddet fortov, så efter de 10 min opvarmning, sprintede jeg, når der var forsvarligt ryddet og joggede med største forsigtighed hen til næste ryddede fortov. 7,42 km, 6:15 pr. km.
Onsdag, dag 32: Hviledag med Nike NTC, plankeøvelser og Blogilates numseøvelser. Hvis I kommer forbi Blogilates på Youtube eller hendes hjemmeside blogilates.com, så brug lige et øjeblik. Hun er superunderholdende - imponerende, som hun kan tale, mens hun laver de hårdeste maveøvelser:-)
Torsdag, dag 33: 40 min AT-træning med 2x intervaller á 10 min. Det var det smukkeste solskinsvejr, og når jeg først havde vovet mig over på Langesøstien, var den både ryddet og saltet. 8,05 km, 6:00 pr. km.


Fredag, dag 34: Hviledag med øvelser som onsdag.
Lørdag, dag 35: 30 min stabilt løb udgik til fordel for en køretur til Berlin.
Søndag, dag 36: 10 km stabilt løb. Det er fantastisk at løbe i Berlin, fordi der er fladt som en pandekage. Eneste ulempe er de mange lyskryds og at jeg oftest løber på betonfortove. Ny personlig rekord: 10 km, 5:29 pr. km. (Jeg har en Ghost Runner funktion på mit løbeur, som jeg har sat til 5:45 pr. km. Jeg ankom 484 m før "min skygge":-))
Mandag, dag 37: 30 min let løb udgik til fordel for en bytur og gåtur i Tiergarten sammen med August. I alt gik jeg 13.300 skridt i løbet af dagen, så lidt blev det da til:-)
Tirsdag, dag 38: 40 min AT-træning med 2x intervaller á 10 min. Torsdagstræningen holdt flyttedag, da vi havde andre planer torsdag. 8,08 km, 5:36 pr. km. (Og derefter et besøg på Naturhistorisk museum.)
Onsdag, dag 39: Hviledag i hvert fald fra løbene, for i Augusts kalender stod der Legoland Discovery Center. Nok Verdens mindste Legoland, men vi brugte alligevel 5 timer derinde.
Torsdag, dag 40: Jeg havde aftalt med August, at vi skulle ud at løbe, og velvidende, at det ikke ville blive den dag, jeg ville sætte nogen rekorder, havde jeg planlagt, at jeg skulle løbe fartleg, mens han skiftevis gik og luntede. Jeg kunne derfor jogge foran og spurte tilbage til ham - og spurte et par gange rundt om søen i parken. Det blev en kort tur, 3,88 km, 7:07 pr. km. Jeg var lidt uenig med Suuntos gps for en gangs skyld. Den havde målt, at vi løb 49 højdemeter ned og 35 op, men i virkeligheden er turen ret flad i skoven og parken...
Fredag, dag 41: Egentlig hviledag, men jeg tog lørdagens 30 min let løb, 4,92 km med 6:00 pr. km. Ikke mindst for at kompensere for torsdagens korte tur. Senere gik August og jeg en tur på 6 km langs et nedlagt jernbanespor.
Lørdag, dag 42: Den stod på bytur, men over middag, blev jeg ramt af influenzahammeren!
Den fjernede helt søndag til onsdag fra min bevidsthed.
Torsdag, dag 47: Uden for program, jeg har stadig feber. Men jeg var nødt til at afprøve de fede løbesko, jeg fik i Valentinsgave: Nike LunarTempo, superlette, kun 176 g:-) Jeg løb den lille, korte runde, vi har: 3,31 km, 5:47 pr. km. Efter så mange dage i sengen var jeg bekymret for, om formen var helt ødelagt. Det var den ikke, men til gengæld skal influenzaen lige have et par dage mere for at være helt ude af kroppen. Så det får den;-)
Fredag, dag 48: Hviledag.


Vil sygdom medføre et set-back?

Svaret på overskriften er naturligvis, hvor længe og hvor syg har du været?
Hvis du løber ind i sygdom eller skader, er det vigtigt, at du ikke forsøger at "indhente det forsømte", da du derved overbelaster kroppen yderligere. Hvis du eksempelvis har været forhindret i at løbe i en uge, kan du sagtens springe de planlagte træningsgange over og gå videre i programmet, der hvor du er nået til.

Jep, jeg har været ude i en uge pga. en ondsindet mandeinfluenza, som har lagt hele familien ned. Jeg taler af erfaring, men når kroppen raser med høj feber, hoste og øm hals, er det ikke det rette at have dårlig samvittighed over missede træningspas. (Selvom det er svært.) Brug i stedet tiden på at læse alt hvad du kan om gode ernærings- og løbestrategier, så bliver tiden brugt fornuftigt, selvom du ligger på langs.

Dit immunforsvar er sandsynligvis ikke på toppen endnu, så lad være med at presse dig selv for hårdt.  Du vil blive hurtigere træt, indtil sygdommen er helt ude af kroppen. Hvis du er syg længere end en uge, så start lidt blidt op igen, indtil du synes, du er på niveau igen.

Jeg har i denne uge misset en planlagt 25 km i det skønneste solskinsvejr, hvor jeg havde planlagt at løbe fra lejligheden i Berlin og ind forbi Alexanderplatz, vende når uret stod på 12,5 km og naturligvis tage et billede af, hvor jeg vendte;-) Det var jeg bare overhovedet ikke i stand til!

Derudover stod den på 30 min let løb mandag, 50 min fartleg tirsdag, 45 min mælkesyretærskeltræning torsdag og 30 min let løb lørdag. Jeg har været ude på en enkelt lille tur på 3,3 km, bare for at prøve mine nye sko og se, om jeg snart var rask... Ikke så rask, at jeg ikke gik direkte hen på sofaen efter turen, men rask nok til at jeg løb 5:47 pr. km:-) Det er helt sikkert de nye skos skyld:-)

fredag den 30. januar 2015

Update uge 5

Sikken uge, og sikket vejr! Weekenden startede med snevejr, som vi lørdag benyttede til en tur på kælkebakken sammen med August. Ikke fordi der var enorme snemængder, men hvis det nu var den eneste gang, der kom sne i år, måtte vi benytte os af det. Superskægt, og jeg dristede mig også til en tur på bobslæden:-) (Man glemmer helt, hvor sjovt det er.)

Ugen i tal:
Lørdag, dag 21: Her stod egentlig 45 min løb i kalenderen, men de blev konverteret til en tur på kælkebakken og 4 km gåtur derhen og hjem igen.
Søndag, dag 22: 10 km testløb. Det gik superfint, 10 km, 5:33 pr. km, hvilket indikerer, at jeg vil kunne fuldføre en maraton i 4:15. Det er mit mål, men måske skal barren hæves lidt, når der er 13 ugers træning til?
Mandag, dag 23: 30 min let løb, 4,45 km, 6:48 pr. km.
Tirsdag, dag 24: 40 min med 10 min kenyanske bakker, 6,98 km, 6:08 pr. km. Det var mere end almindeligt svært at finde en bakke, som ikke var dækket med is og hammerglat, da der var faldet islag i løbet af natten ovenpå resterne af sneen. Det lykkedes dog at finde en solbeskinnet en af slagsen i skoven, så oveni den planlagte træning, fik jeg en ordentlig dosis solskin. Det er helt utroligt, som det hjælper på humør og velbefindende:-)
Onsdag, dag 25: Hviledag med Nike NTC og plankeøvelser.
Torsdag, dag 26: 40 min AT-træning med 4x intervaller á 5 min, 8,05 km, 5:43 pr. km. Jubiii:-)
Fredag, dag 27: Egentlig er fredag hviledag, men hvis jeg bare lige når 6 km lørdag også, får jeg et virtuelt Nike+ platin trofæ for at have løbet 160 km i januar. Derfor blev turen i dag et langsomt restitutionsløb på 6,35 km, 6:50 pr. km.


Jeg træner for at blive klar til at starte på arbejde igen den 23. februar. Jeg prøver at dele dagen ind i kasser, men har ikke nemt ved at overholde et fast skema. Det er tæt på umuligt at nå ud af døren til et bestemt tidspunkt uden at opleve åndenød eller følelsen af at have glemt noget vigtigt, men jeg arbejder med det, og jeg prøver ihærdigt at få det til at lykkes.

Jeg eksperimenterer med madlavning og har nu fundet ud af, at for at få det til at lykkes og endda have gang i to gryder på en gang uden at gå i panik, er jeg nødt til at starte i meget god tid. Alt skal gøres klar, skæres ud, hakkes etc. før jeg sætter gryden på komfuret. Jeg er ikke i stand til at skulle holde øje med en gryde, samtidig med at jeg lige skal hakke noget andet, uden at jeg bliver stresset. Jeg føler mig næsten som en TV-kok, når jeg står og hælder i gryden fra alle skålene, men hvis det er det, der skal til, så er det sådan det bliver. Jeg kan stadig ikke huske opskrifterne, men bare de ligger ved siden af, så jeg kan gennemlæse dem ved hvert punkt, er det da lykkedes at få mad ud af det.

August lavede müeslibarer i onsdags. Meget lækre med dadler, havregryn, kokos, abrikoser og overtrukket med mørk chokolade. God energi før eller efter en løbetur.

Endelig gjorde jeg et kup på biblioteket i onsdags. Jeg ville låne et par løbebøger, men indenfor døren havde de et par reoler med udgåede bøger og magasiner. Der var bl.a. 4 numre af Løbemagasinet fra 2014, før jeg havde opdaget dette fantastiske blad, så de blev hurtigt købt for 2 kr. stykket. Røverkøb:-) Derudover var der en guidebog om Berlin og Günther Grass' Bliktrommen, som gjorde et stort indtryk på mig, da vi så den på film i tysk, men lad os nu se, om den er så fantastisk, når jeg læser den i stedet... Bøgerne kostede 5 kr. stykket... Det er da et bogudsalg, der vil noget?

fredag den 23. januar 2015

Det startede med dagens sko...

Der kommer hele tiden nye sociale medier og platforme til, hvor man kan dele sine billeder med hele Verden og især dem, man deler interesse med. Jeg er udmærket klar over, at kun en lille brøkdel af mine Facebook-venner gider høre om det, når jeg har været ude at lufte løbeskoene. Derfor er jeg blevet en ivrig Instagrammer.

Det startede i det meget små med nuttede billeder af sønnen, solopgange og pudsige skilte. Men en idé fødtes hen over foråret, efterhånden som jeg blev mere dus med platformen og fik lyst til at lave en fotodagbog med vejr og vind, løb og sko. #runoftheday og #shoeoftheday blev mine foretrukne hashtags og efterhånden er der en hel stribe hashtags, som følger hvert billede, netop for at andre kan finde fotos, som de måske synes om.

Hvis jeg eksempelvis søger på #nikeplus, er der meget stor sandsynlighed for, at den, som har lagt det op, har udført en eller anden aktivitet, hvor de har brugt en Nike-app eller har haft Nike-tøj på. Af dem er der få brugere, som tager billeder, jeg godt kan lide/som siger mig noget/har et budskab, jeg kan relatere til - dem vælger jeg naturligvis at følge, så de dukker først op på min feed. Dem, som kun lægger et foto op af deres resultat fra løbeturen, har så lidt fantasi, at de ikke engang kan få et like af mig:-)

Det motiverer mig i træningen, at jeg måske får et Well done! med på vejen fra andre Instagrammere. Jeg får lyst til at give den en ekstra tand næste gang, eller hvis jeg har haft en "off-træning", kan jeg blive opmuntret til at fortsætte trods det dårlige resultat.

Finessen er at fortælle en historie med et foto, fx. ved at fotografere sin sko sammen med en ting, som fortæller noget om det sted, billedet er taget. Så fotoet ikke bliver ligegyldigt, men inviterer beskueren til at blive en del af din historie.


Gav det mening? :-)

Update uge 4

Endnu en uge er gået, og jeg er ved godt mod, i hvert fald hvad angår træningen.

Min stress fylder mindre i mit hoved nu, jeg er begyndt at sove bedre takket være nogle fantastiske, tyske helsekosttabletter med baldrian og humle, og jeg synes det går (omend langsomt) fremad med resten af mit liv også. Jeg forventer at starte langsomt op på jobbet den 23. februar og krydser fingre for, at alt går godt, så jeg er tilbage i fuld sving i løbet af no time.

Ugens træning har været kold. Torsdag stod det ned i stænger og blæste med kulingstyrke, så jeg var totalt gennemblødt, men derefter blev det bedre:-) Det har sneet, ikke regnet og næsten ikke blæst...

Torsdag, dag 12: 40 min AT-træning med 5x intervaller á 4 min, 7,65 km, 6:02 pr. km. (Denne dag var et varmt bad mere vigtigt end strækøvelserne, jeg var totalt våd og forfrossen.)
Fredag, dag 13: Hviledag med et Nike NTC program.
Lørdag, dag 14: 30 min stabilt løb, 5,42 km, 5:45 pr. km. Der var kommet islag i løbet af natten, så alt var pakket ind i et tyndt lag is og små hagl. Forholdsvist glat at løbe i, men en smuk morgen.
Søndag, dag 15: 16 km let løb, de sidste 5 km i stabilt tempo. Det blev rundet op til 17 km, så jeg rundede 100 km i januar, 6:10 pr. km.
Mandag, dag 16: 30 min let løb, 4,45 km, 7:30 pr. km. - Det volder mig stadig problemer at løbe så langsomt...
Tirsdag, dag 17: 40 min med 10 min kenyanske bakker og en afsluttende tur op ad Djævlebakken, herefter kendt som Mount Kenya:-) 6,7 km, 6:35 pr. km.
Onsdag, dag 18: Hviledag med Nike NTC, Blogilates-øvelser på Youtube for inderlår og plankeøvelser.
Torsdag, dag 19: 40 min AT-træning med 4x intervaller á 5 min, 7,66 km, 5:46 pr. km. (Jeg var meget tilfreds med mig selv:-))
Fredag, dag 20: Hviledag med Nike NTC og plankeøvelser.






torsdag den 15. januar 2015

Ugens update

Jeg har nu fulgt Sam Murphys maratontræningsprogram i halvanden uge. Som tidligere nævnt er træningsmængden overskuelig, men jeg kan mærke, at det virker, både med hastighed og udholdenhed, at det er struktureret, at der er hviledage, og at der er tidsrum i stedet for distance på de hårde discipliner. (Og her taler jeg ikke om den lange tur som en hård disciplin, men bakkeløb og AT-træning.)

Vi har nogle fine bakker i Hole Skov, så det passer med en km opvarmning, bakkeløb op og ned og derefter en løbetur igennem skoven og kvarteret, så det passer cirka med de 40 minutter.

- Og når programmet siger mælkesyretærskeltræning har jeg en anden, flad rute, hvor jeg løber 10 minutters opvarmning, de 5x4 minutters hårdt løb og derefter 10 minutters langsomt løb hjem. Ikke noget med en rundstrækning, det er ud og hjem, så jeg vender halvvejs igennem det tredie interval.

Det sværeste er efter min mening de dage, hvor jeg skal løbe 30 minutter laaangsomt. (Og jeg troede, jeg ville elske mandage!?) Det er utroligt svært at holde pulsen nede i det niveau, den skal være, så hvor jeg troede, jeg skulle løbe 5 km på de 30 min., bliver det kun til 4,5 og så er det alligevel med et lidt for hurtigt pace.

Træningsresultaterne for den sidste halvanden uge ser således ud:
Søndag, dag 1: 12,1 km let løb, 6:31 min. pr. km.
Mandag, dag 2: 30 min let løb, 4,58 km, 6:37 pr. km.
Tirsdag, dag 3: 40 min bakkeløb, 6,5 km, 6:08 pr. km.
Onsdag, dag 4: Hviledag, men det blev til en langsom tur i solskin på 5,63 km, 6:54 pr. km.
Torsdag, dag 5: 40 min AT-træning, 7,75 km, 6:01 pr. km.
Fredag, dag 6: Hviledag - med et Nike NTC træningsprogram, så ingen løb denne dag.
Lørdag, dag 7: 30 min stabilt løb. (Måske husker nogen stormen Egon, så jeg stred mig igennem hagl, regn og blæst i mørke(!) og nøjedes med 4,11 km, 5:53 pr. km (Det var bare med at komme hjem i læ igen!)
Søndag, dag 8: 14 km let løb, 6:08 pr. km.
Mandag, dag 9: 30 min let løb blev til en mudret trailtur, 4,55 km, 8:57 pr. km.
Tirsdag, dag 10: 40 min med 9xbakkeløb i regnvejr, 5,65 km, 6:28 pr. km.
Onsdag, dag 11: Hviledag, igen med Nike NTC.

Over stok og sten

Mandag var 30 minutters restitutionsløb, men det endte med en trailtur over mudrede marker og med våde tæer. Jeg startede ud på min sædvanlige rute med pulsuret på armen, så jeg kunne holde øje med, om jeg løb for hurtigt i forhold til det jeg skulle. - Det gør jeg altid på disse langsomme ture, for det er meningen, at pulsen skal holde sig mellem 125 og 137, og det er ikke meget i modvind, regnvejr og op ad bakke.

Jeg drejede ind igennem skoven, hvor jeg kunne se, at der havde været mountainbikere forbi og lave spor gennem krattet. Jep, super idé at løbe ad mudrede (meget), opkørte spor op ad bakke i regnvejr. Det er jo ikke ret glat... Lidt senere havde jeg mulighed for at løbe ud ad en markvej i stedet for at fortsætte ad det mudrede spor. Men nu er der det med markveje, at de er beregnede til at landmanden kan køre fra sin gård til sin mark, så vejen drejede i en uhensigtsmæssig retning i forhold til, hvor jeg ville hen.

Men der var et kørespor langs roemarken, så jeg valgte min egen vej i min retning (man bliver vel ikke kaldt brevdue for ingenting?). Kørespor hører også op - eller drejer i en anden retning, så jeg endte faktisk i ret mudrede, våde omgivelser og prøvede at stå fast. Jeg havde for længst opgivet at løbe i smattet, men 'rask gang' var mere passende, forholdene taget i betragtning.

Nedenfor marken kunne jeg se åen (som jeg ikke havde nogen intentioner om at ville krydse) og fulgte den på afstand indtil jeg kom hen til "min skov" igen. Der må dog have været en mening med at jeg skulle over stok og sten denne dag. Jeg fandt nemlig en sten med en Nike Swoosh på:-) Godt nok spejlvendt, men det er den også på den ene sko...

Således belæsset med stenen nåede jeg hjem i tørvejr til et dejligt, varmt bad til at tø mig op igen.


torsdag den 8. januar 2015

Findes der møgvejr?

I modsætning til i går ser vejret udenfor noget mere usselt ud. Støvregn, blæsende, men dog 6 plusgrader. Vel også OK for den 8. januar? Der er ikke andet for end at tage tøjet på og kaste sig ud i det. Programsat i dag er 40 minutters mælkesyretærskeltræning (AT): 10 minutters opvarmning og cooldown, og tilbage er så 20 minutter med 5 udfordrende intervaller á 4 minutter.

Gennemført! Jeg iførte mig løberegnjakken og de vandafvisende sko. Gad nok vide, om jeg på et eller andet tidspunkt kommer til at elske intervaller, ligesom jeg nu elsker de lange løb? Jeg tvivler.
I morgen har jeg hviledag igen, men vil helt klart bruge den på styrketræning af baller, ben og core. Jeg er sikker på det vil lønne sig i det lange løb, og især næste gang jeg skal helt derud, hvor benene syrer til:-)

onsdag den 7. januar 2015

Vejret var fristende:-)

Der stod slet ikke løb, men hviledag på programmet i dag. Men vejret lokkede, højt solskin og helt blå himmel.

Det blev til 5,63 km med et superlangsomt tempo, bare for at være på den sikre side. Men hold nu op, en fornøjelse at være ude i strålende solskin, lige til at blive mild og glad af:-)


mandag den 5. januar 2015

Træningen er påbegyndt!

Jeg har tilbragt juleferien med Sam Murphy's 'Maraton og halvmaraton fra start til slut' i den ene hånd og kalenderen i den anden, så nu ligger mit 16 ugers træningsprogram frem mod Hamburg Marathon klar.

Med 1.000 kilometer i bagagen, har jeg valgt, at jeg ikke er på begynderstadiet længere, selvom det er min første maraton. Selvfølgelig er der et par tilrettelser i forhold til hendes ideelle program, fx skal jeg ikke løbe 32 km den søndag, hvor jeg løber Berlin Halbmarathon, så jeg har flyttet en smule rundt på de lange løb, men stadig ud fra hendes devise om at bygge formen og distancen op og trappe ned de sidste tre-fire uger.

Programmet er let og overskueligt, når det først er lagt i kalenderen: Let løb hver mandag, intervalløb om tirsdagen, hviledag onsdag og fredag, mælkesyretræning om torsdagen, let løb om lørdagen og langt løb om søndagen. Altså, det kræver mellem 30 og 45 minutters træning de fire dage og lidt længere tid om søndagen. Det kan jeg godt afse;-)

Jeg havde min første træning i går, hvor der stod 12 km let løb på programmet, dvs. et langsomt løb som i "det her kan jeg blive ved med i timevis". En smuk tur i solskin og blæsevejr, så det var noget nemmere at holde pulsen nede på vejen hjem i medvind end på vejen ud i modvind. Men pyt, lige nu er skarp overholdelse af pulsgrænserne ikke vigtigt for mig, det er vigtigere at få kilometre i benene og at lære alle finesserne ved mit Suunto Ambit2 R pulsur. (Mere om uret senere.)


I dag er det mandag, og jeg skal løbe let (langsomt) i en halv time. Jeg kommer til at elske mandage:-)